Projeccions anteriors

"Fuego en España". Documental històric

Dissabte 14 d'Abril a les 18:30 hores
casa de cultura de la Vila.
Francesc Santacana 13. Entrada gratuïta.



Amb motiu de la setmana dels refugis antiaeris, Cinema del Diable ens porta a Martorell la pel·lícula "Fuego en España".

Documental construït amb imatges procedents del noticiari Espanya al dia, del documental Un dia de guerra al Front d'Aragó i d'un altre documental no identificat sobre la defensa de Madrid.
La locució, escrita expressament per al documental, embasta i proporciona continuïtat a les imatges situant el to de la pel·lícula en els punts de vista corresponents a l'època de la seva realització (tardor de 1937).

Les notícies d'Espanya al dia es munten pràcticament completes, abastant des dels primers mesos de guerra fins a l'estiu / tardor del 37.

Notícies sobre:
Concentració de modistetes en un míting a Madrid, dones treballant en fortificacions. Combats a Belchite. Miners asturians atacant a Oviedo; ofrena floral al periodista Luis de Sirval mort a Oviedo.
Campament d'instrucció de l'Exèrcit Popular Regular. Avió de caça preparant-se per una missió. Artilleria i infanteria en combat en el Front d'Aragó. Bestiar oví capturat a l'enemic. Cuines i activitats recreatives dels soldats. Reconstrucció de ponts. Camperols armats recollint la collita. Reparació de línies telegràfiques.
Manifestació a Barcelona pro-Exèrcit Popular Regular. Defensa de Madrid, construcció de fortificacions, desfilada de milicians; Largo Caballero, Miaja i Alvarez del Vayo en els seus despatxos, Durruti a la Plaça d'Espanya, milicians a Moncloa i el Manzanares, bombardejos sobre Madrid, persones corrent als refugis, cadàvers, edificis en ruïnes, desallotjament de les zones de perill.
Álvarez del Vayo parla per ràdio al món avisant sobre l'avanç del feixisme a Europa i el possible desencadenament d'una guerra més gran que la del 14. Evacuació, per tren, de nens cap a rereguarda. Avanç de les milícies basques a Vila-real. Garcia Oliver visita l'Escola Popular de guerra. Regiment de Pontoneros marxa cap al front. Exercicis d'instrucció d'enginyers, infanteria i cavalleria, nous oficials d'infanteria, desfilada pel Passeig de Colom de Barcelona. Exercicis d'alpinisme als Pirineus. Fortificacions defensives establertes després de la presa de Màlaga. Bombardejos a Bilbao, evacuació de nens bascos a França. Albergs per evacuats a València i Barcelona. Edificis bombardejats a València. Víctimes dels bombardejos a Barcelona; manifestació en l'enterrament de les víctimes. Manifestació a València en el trasllat de les restes de Blasco Ibáñez. Tancs capturats a l'enemic en el sector d'Arganda i tripulats per brigadistes alemanys. Celebració de la Diada de la Bona Voluntat a Catalunya. Monges acollides per camperols a València. Victorio Mascle treballant en una escultura de "Pasionaria". Recollida de la remolatxa. Inauguració de les obres del pantà d'Alarcón. Fàbrica tèxtil a València. Presoners italians capturats a Guadalajara. Presoners del Santuari de la Cabeza. Vaixells de guerra italians i alemanys davant d'Almeria. Milícies populars avançant sobre Gavín en el sector de Jaca. Desfilada del Batalló de la Mort a Barcelona. Inauguració del monument al soldat de l'Exèrcit Popular Regular. Treballs de fortificació a Barcelona. Al port de Barcelona es descarrega ajuda humanitària americana. El dirigent de la CGT francesa, Lleó Jouhaux, a València. Els fills de Niceto Alcalá Zamora s'allisten voluntaris a Barcelona. Col·locació de la primera pedra del pavelló d'Espanya a la Fira Universal de París el 1937. L'esquadra anglesa ancorada davant de Barcelona. Sortida d'un tren amb nous soldats per al front. Combats a Aragó, imatges de Cinquè després de l'assalt. Imatges de les fortificacions de Belchite després de la conquesta.