Projeccions anteriors

"PESADILLA ANTES DE NAVIDAD" El diumenge 23 a Martorell.

NADALEM



"PESADILLA ANTES DE NAVIDAD" 

 diumenge 23 de desembre a les 17:30 hores
Casa de cultura de la Vila
Francesc Santacana 13, Martorell

 L'entrada és gratuïta.









Sobre aquesta pel.licula, a la página web EFEEME.COM, Elisa Hernandez diu...

"Malson abans de Nadal" és la pel·lícula que va aconseguir que tota una generació adorés el grotesc, el sinistre i el macabre i sobretot va fer que l'audiència descobrís la possibilitat de trobar la bellesa i elegància en allò que a primera vista ens provocaria rebuig. Amb més que òbvies arrels en el gust per la gòtic i la literatura romàntica del segle XIX, l'obra de Tim Burton i el seu enginy i originalitat sens dubte destaquen entre tots els realitzadors que li són contemporanis. Tot això, per descomptat, allà en els (més llunyans del que ens agradaria) anys 90, quan Tim Burton encara podia ser considerat com un geni creatiu i no un etern repetidor de fórmules consagrades.


La pel·lícula, però, va ser dirigida per l'animador Henry Selick, habitualment oblidat després del nom totpoderós (i per descomptat carregat de potencial de màrqueting després de l'èxit de "Bitelchus", "Batman" o "Eduardo Manostijeras") que era Tim Burton . Així doncs, simples raons comercials han fet que qualsevol menció a Selick aparegui sempre amb lletra petita tot i haver realitzat després obres plenes d'imaginació, tenebrosidad i encant com "James i el préssec gegant" (1996) i, sobretot, "Coraline "(2009).


De tota manera, potser la responsabilitat última del que veiem en pantalla no sigui tan rellevant com celebrar la creativitat del film i la seva capacitat per inventar tot un complex univers, cura, pensat i construït amb cura i preciosisme fins al més mínim detall. Els enormes decorats i la gran quantitat de personatges, a més del propi laboriós procés d'animació per stop-motion van fer que la pel·lícula trigués més de tres anys a completar-se (sense comptar la maceració de la idea a la retorçada ment de Tim Burton), a tot i durar tot just una hora i quart.


Barrejant una història macabra i retorçada amb un to de conte de fades, "Malson abans de Nadal" segueix sent gairebé impossible de categoritzar en cap sentit. Una narració senzilla de deliri individual, molt similar al conegut conte de Dr Seuss sobre com el Grinch va robar el Nadal, és reconvertida en pur encís visual i ens transporta de manera màgica a un altre món, un deliciosament original i hipnòtic, encantador i alhora lúgubre i tan atractiu com pertorbador.


El resultat és una combinació que atreu i repulsa al mateix temps, generant així una sensació inigualable que reviu amb molta força per moltes vegades que es vegi la pel·lícula. I és que resulta inevitable seguir meravellant davant les preciosistes imatges concebudes amb un enorme virtuosisme creatiu o taral·lejar les enganxoses cançons de Danny Elfman (etern col·laborador de Tim Burton). Tot això permet que aquest ja clàssic film d'animació hagi sobreviscut al temps i fins i tot hagi consolidat la seva singularitat, fent que, especialment en aquestes dates, valgui la pena recuperar-lo un cop més."



NOTA: La pel.licula serà projectada en Castellà.