Projeccions anteriors

Setmana del Refugi Antiaeri LAYA FILMS, DOCUMENTALS INDEPENDENTS



Dissabte 13 d'Abril, 18:30h

Sessió de la FILMOTECA DE CATALUNYA.

"LAYA FILMS, DOCUMENTALS INDEPENDENTS B"

Presentat per Francesca Prats

Casa de Cultura de la Vila
Francesc Santacana 13, MARTORELL










La productora Laya Films va dedicar-se, bàsicament, al reportatge de la guerra, tant en el front com en la reraguarda, i ho va fer intentant que el conflicte es conegués a tot arreu. Alhora, va mantenir la voluntat de difondre la cultura catalana. En aquesta selecció de documentals independents de la productora des del 1937 al 1938, podrem veure-hi:

• Els tapers de la costa
• Aragón 1937
• Conmemoración del XIX Aniversario de la Revolución Rusa
• Refugiados de guerra
• Catalunya Màrtir 


Entrada gratuïta







La productora Laya Films va dedicar-se, bàsicament, al reportatge de la guerra, tant en el front com en la reraguarda, i ho va fer intentant que el conflicte es conegués a tot arreu. Alhora, va mantenir la voluntat de difondre la cultura catalana. En aquest programa, que conté documentals independents de la productora des del 1936 al 1938, podem veure-hi mobilitzacions de masses tan emblemàtiques com l’enterrament d’en Durruti o la commemoració de l’Aniversari de la Revolució Russa, però també la lloança de la feina artesana i la crida al món d’una Catalunya afligida. 


LAYA FILMS – DOCUMENTALS INDEPENDENTS B

·Els tapers de la costa
·Aragón 1937
·Conmemoración del XIX Aniversario de la Revolución Rusa
·Refugiados de guerra
·Catalunya Màrtir
Durada: 65 minuts /Sonora

Sinopsi dels documentals. 

ELS TAPERS DE LA COSTA
Altres títols: 
LA INDUSTRIA CORCHOTAPONERA
INDUSTRIAS DEL CORCHO

Any de producció: 1937
Producció: Laya Films (Barcelona)
Guió, muntatge, direcció de fotografia i direcció: Ramon Biadiu
Música: Joan Gaitg
Ajudant de direcció: Antoni Santigosa
Operador: J. Soler Moreu
So: Jack Pie
Comentaris: Ramon Martori
Versió: Versió original en català
Durada: 9 min.

Sinopsi:
Documental sobre la industria del suro en el Baix Empordà. S'inicia amb les vistes de l'alzina surera, els camions, els magatzems de suro i els productes finals que obtenen: sacs de taps i objectes fets amb suro: capses, estoigs, auques explicant el procès del suro.L' escorçament de les alzines amb destrals, es carrega als burros, posteriorment, ja a la fàbrica l'escorça es fa bullir es talla en llesques i es fan cubs. El tap es fa a mà amb grans gavinets. Introducció de maquinària on treballen les dones fent el mateix treballs que els homes amb gavinet.Industria mecanitzada del suro fent taps de diferents mides, mecànics engraixant màquines, bullint els taps. Altres productes, paper molt prim on imprimeixen llibres. Reflexió final on s'idealitza la feina artesana enfront la deshumanitzada feina industrial.

ARAGÓN 1937
Any de producció: 1937
Producció: Laya Films (Barcelona)
Fotografia i direcció: Manuel Berenguer
Muntatge: Antonio Graciani Roca
So: René Renault
Versió: Versió original en castellà
Durada: 16 min.

Sinopsi:
Documental sobre la reconquesta de l'Aragó als facciosos, un cop aplastada la revolta a Barcelona. Els voluntaris es dirigeixen cap a l'Aragó però l'avanç és lent. Rebuda de les columnes llibertadores i organització de més columnes. Però mentre els republicans es preparen i organitzen per a una ofensiva de conjunt, en la reraguarda es procura engegar la vida econòmica i social. En primer lloc es construeixen vies de regadiu i altres obres hidràuliques (com el pantà de Mediana). Conjuntament amb els republicans treballen els presoners. En els terrenys de regadiu es recupera el conreu dels camps abandonats. Recol·lecció de la remolatxa i el blat. Es construeixen noves carreteres, noves vies d'enllaç. Traçat de vies de tren que enllaçen Barcelona i Saragossa. Explotació d'altres branques de la indústria, com la minera. Treball intens en l'ordre pedagògic. Recuperació del folklore regional.

JORNADAS DE VICTORIA: TERUEL
Any de producció: 1937-1938
Producció: Laya Films (Barcelona)
Fotografia i direcció: Manuel Berenguer
Col·laboració fotografia i ajudant de direcció: Ramon Biadiu
Muntatge: Antonio Graciani Roca
So: René Renault
Versió: Versió original en castellà
Durada: 11 min.

Sinopsi:
Mitjançant un mapa s'explica la realitat geogràfica de l'estat, dels poders que tenen els dos exèrcits i perquè l'exercit republicà ha de reconquerir Terol. i la seva àrea d'influència. El 15 de desembre s'inicia l'assalt per les rodalies de la ciutat.

BATALLONS DE MUNTANYA
Any de producció: 1938
Producció: Laya Films
Distribució: Films Catalonia, S.A.
Direcció: Manuel Berenguer
So: René Renault
Versió: Versió original en català
Durada: 10 min.

Sinopsi:
Documental sobre la preparació de nous soldats als batallons de muntanya de l'Exèrcit de l'Est, unitats creades per la República per a la defensa dels Pirineus.

Els nous soldats realitzen exercicis de marxa per terrenys nevats sota la supervisió de comandaments i instructors. Imatges d'exercicis a peu, amb esquís, escalada amb 'crampons' i tranport de ferits. La unitat torna a la base d'operacions.

CATALUNYA MÀRTIR
Altre títol: LE MARTYRE DE LA CATALOGNE
Any de producció: 1938
Producció: Laya Films (Barcelona)
Compilador: J. Marsillach
Operadors: Ramon Biadiu, Jaume Agulló, Sebastián Perera, Josep Maria Maristany, Manuel Berenguer, Joan Castanyer
Comentaris: Jaume Miravitlles
Versió: Versió original en català
Durada: 25 min.

Sinopsi:
Documental sobre els bombardejos de ciutats catalanes, els quals es fan responsables a l'aviació alemanya e italiana. Es descriu el caràcter català pel seu amor a la feina i a la llibertat, mostra imatges principalment de Barcelona i Lleida bombardejades i refugiats en la ciutat i voltants, desenrunament i rescat de víctimes. També conté imatges de la visita d'Álvarez del Vayo a la zona assolada de Lleida. Guerra Civil Espanyola.

REFUGIADOS DE GUERRA
Any de producció: 1938
Producció: Laya Films (Barcelona)
Versió: Versió muda amb rètols en castellà
Durada: 10 min.

Sinopsi:
Documental amb elements de ficció, que oposa la vida abans de la Guerra Civil Espanyola amb la de després del pronuciament de 1936 (apareix un cartell que ho assenyala). Al llarg del film es mostra el següent: les tasques de conreu (llaurada amb cavall), regadiu amb sínia, poda d'arbres, etc...; la fi de la jornada i retorn a casa; els camperols menjant; els nens a l'escola (dibuixant, fent treballs manuals, analitzant objectes, animals i altres coses al microscopi, fent gimnàstica, boxa, ballet,...). A continuació - com ja hem dit- es mostra la vida interrumpuda brutalment: imatges de bombardejos; la gent corrent cap als refugis; desplaçaments i evacuacions; edificis incendiats; enderrocs d'entre els que es recuperen nens morts; persones que van i vénen (se suposa que entre ciutats i dins de la mateixa ciutat); grups de gent amb maletes i altres objectes; cues de nens, mares amb criatures que esperen; queviures (galetes) en un aparador; cues de gent esperant que els donin menjar