Projeccions anteriors

VIAJE AL CUARTO DE UNA MADRE. Cicle Gaudí



Dimarts 30 de Abril, 20h

VIAJE AL CUARTO DE UNA MADRE

Casa de cultura de la Vila
Francesc Santacana 13, Martorell

Consulteu preu de les entrades. 



La Leonor (Anna Castillo) i la seva mare Estrella (Lola Dueñas), viuen juntes en un petit poble. Es protegeixen i cuiden l’una a l’altre com poden, fins i tot quan s’enfronten a una nova etapa de la vida en què el seu món comú trontolla. Aquest hivern les dues hauran d’emprendre un nou viatge per a deixar de ser mare i filla les vint-i-quatre hores del dia i descobrir qui poden arribar a ser per separat.




Crítiques.....

Ara – Maria Adell Carmona
 'Viaje al cuarto de una madre', amor de mare La primera sorpresa que guarda l'excel·lent opera prima de Celia Rico Clavellino és la conscient dissensió entre aposta formal i to. Aquest intmista retrat de dues dones, mare i flla, situat en un pett poble andalús, segueix un estricte sistema de posada en escena en què tant els enquadraments com el claustrofòbic espai –un modest pis de passadís estret i taula braser a la sala– semblen pensats per oprimir les dues protagonistes. El dispositu, que transmet perfectament la idea de dues dones replegades en elles mateixes, podria haver donat peu a un psicodrama estl Bergman, però la cineasta rebaixa a la mínima expressió el voltatge dramàtc substtuint-lo per una quotdianitat en la qual conviuen, amb naturalitat, drama i comèdia. La sorpresa també és present pel que fa al relat, que boicoteja les expectatves de l'espectador mutant d'ortodoxa narració lineal a fragmentari i sensible díptc femení, ple de detalls i de veritat sobre les relacions maternoflials. Lola Dueñas construeix, a partr de la contenció i el gest mínim, un personatge complex que transcendeix l'habitual dualitat (mare terrible versus mare sacrifcada) de l'arquetp, mentre que Anna Castllo en té prou amb un gest de plaer espontani, inesperat, mentre menja pernil per demostrar la intuïció sobrenatural d'una actriu que serà –si no ho és ja– una estrella. 





El Punt Avui – Imma Merino 

Generosa i honesta Després de realitzar l’any 2012 Luisa no está en casa, un magnífc curt amb un esperit discretament pròxim a Chantal Akerman en què la gran Assumpció Balaguer interpreta una dona que abandona les seves tasques domèstques un cop s’espatlla la seva rentadora, la jove sevillana Celia Rico Clavellino va emprendre un bonic projecte a Nou Barris (assumit per l’Ajuntament de Barcelona, ciutat on s’ha format com a cineasta) a través del qual una sèrie de dones grans testmonien sobre la pròpia vida flmant un dietari. Amb aquesta experiència, Celia Rico va tornar a Constantna, de la qual és originària, per ambientarhi el seu primer llargmetratge de fcció, que, com indica el ttol, gairebé no surt de l’habitació (o posem-hi que de la casa) d’una mare. Aquesta dona, ben interpretada per Lola Dueñas, és una modista recentment vídua que ha d’afrontar que la seva flla tngui el desig de marxar. Però la història també podria ser la d’una flla que, tot i no renunciar al desig d’una altra vida, descobreix la dependència afectva amb la seva mare. Eludint bona part de les trampes sentmentalistes en les quals podria caure a partr del seu mateix plantejament i girs argumentals, al mateix temps que superant el realisme de poca volada, Viaje al cuarto de una madre va revelant-se com una pel·lícula honesta, sensible i més complexa del que pot aparentar, en la qual dos personatges van relacionantse amb una generositat moral acordada amb aquella amb la qual han sigut concebuts i flmats. El seu difcil equilibri passa una prova defnitva en una escena amb un acordió en la qual Anna Castllo, la flla, culmina la seva esplèndida actuació.