Projeccions anteriors

Cicle Comèdia (Screwball)

Us presentem el cicle programat pel Cinema del Diable de Martorell durant la temporada 2021-22. 

Aquest any, el cicle girarà al voltant del cinema clàssic de comèdia esbojarrada nord-americana de la dècada 1930 anomenada també la comèdia screwball, (pren el seu nom d'un tipus de llançament de beisbol en què la bola agafa diversos efectes), és un tipus de comèdia predominant als Estats Units durant els anys 30, producte de la Gran Depressió. De fet, va ser una comèdia molt característica del període 1932-1939, per aquest motiu es va començar anomenant "comèdia dels anys 30". Aquestes pel·lícules servien de via d'escapatòria de la realitat. Amb aquest objectiu, presentava personatges alegres i atractius que es comportaven de forma atrevida en un ambient adinerat i sofisticat. Consistia en una sàtira amable dels rics que, usualment, acabava amb la reeixida unió d'una heroïna adinerada i un heroi de classe mitjana.

El caràcter d'aquestes comèdies acostuma a ser estrafolari i caòtic i, usualment, amb falta de sentit lògic, i acostumen a jugar amb els equívocs i les situacions absurdes. Tanmateix, aquestes pel·lícules estaven marcades per la filosofia de vida de superposar la cerca de la felicitat als diners, mostrant, en molts casos, als rics com a persones egoistes i inconscients. La majoria d'aquestes comèdies giraven entorn del conflicte amorós dels seus personatges, fent que fossin habituals els triangles amorosos, a més de les ruptures i les reconciliacions. Els personatges femenins van agafar molta rellevància; en aquestes pel·lícules, s'evoca a la "nova dona" independent que apareix als anys 20. De fet, s'ha considerat que van ser les actrius qui va fer que les comèdies screwball triomfessin.

Amb l'arribada del sonor, les pel·lícules basades en gags deixen de tenir sentit, i el gènere va haver de renovar-se per complet. Les comèdies sonores donen més importància a l'humor verbal, allunyat de la importància del cos individual de les pel·lícules còmiques mudes. La paraula donarà més sensació de realitat i coherència a les pel·lícules[W]

Programació

DIVENDRES 15 d’octubre a les 19:00 h

Dir. Frank Capra - EEUU, 1934 - 105 min.


Sinopsi: Una jove i capritxosa hereva, Ellie Andrews, s'escapa del iot del seu pare, que l'ha tancat per evitar que es casi amb un home que ell desaprova, i agafa un autobús amb rumb a Nova York. Un dels passatgers resulta ser Peter Warne, un reporter vivaç i atractiu, desitjós d'una bona història. L'atzar i les circumstàncies uniran Ellie i Peter en un viatge particular, accidentat i divertit.

 

DIVENDRES 19 de novembre a les 19:00 h 

Dir. Howard Hawks - EEUU, 1940 - 92 min.
 

Sinopsi: Hildy Johnson, la millor reportera del periòdic Morning Post, anuncia que deixarà el periodisme per a casar-se i fundar una família. Però Walter Burns, l'editor del periòdic i ex-marit de Hildy, no està disposat a acceptar-ho, per la qual cosa se serveix de tota classe d'ardits per a retenir-la en el periòdic.

 

DIVENDRES 10 de desembre a les 19:00 h

Dir. Ernst Lubitsch - EEUU, 1942 - 99 min.


Sinopsi: Segona Guerra Mundial. Varsòvia, durant l'ocupació alemanya. El professor Siletsky, un espia al servei de la Gestapo, està a punt de lliurar una llista amb el nom dels col·laboradors de la resistència. Joseph Tura, actor polonès intèrpret de Hamlet i espòs de Maria Tura, coneguda actriu, intentarà solucionar aquesta situació i, amb l'ajut dels actors de la seva companyia, es farà passar successives vegades pel cruel coronel Erhardt i per Siletsky per entrar a la caserna general de les SS.

DIVENDRES 14 de gener a les 19:00 h

UN REMOLQUE LARGUÍSIMO.

Dir. Vincente Minelli - EEUU, 1953 -103 min.


Nick, un jove enginyer que viatja constantment a causa del seu treball, és persuadit per la seva núvia per a comprar una caravana i passar en ella la seva lluna de mel. Una tempesta en el desert i la col·lecció de pedres que la dona va acumulant en el remolc converteixen el viatge en un desastre.